“AB TOPRAKLARINA ÜRÜNLERİMİZ ULAŞABİLECEK”

“AB TOPRAKLARINA ÜRÜNLERİMİZ ULAŞABİLECEK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde Veteriner Dairesi tarafından Avrupa Birliği’nin (AB) teknik ve mali desteğiyle yürütülen “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesinde Lefkoşa bölgesi sohbet ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve halk sağlığı temini hedefiyle yürütülen projenin birinci tur sunuçları ile sürecin devamına dair bilgiler verildi.

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ve AB Projesi Ekip Lideri Vaidotas Kiudulas’ın ev sahipliğinde Değirmenlik Belediyesi Sosyal Aktivite Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile beraberindeki heyet, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, üretici birlikleri başkanları, AB yetkilileri, bakanlık bürokratları ile yüzden fazla hayvan yetiştiricisi katıldı. Projede numune alımının gerçekleştirildiği ilk gönüllü ve “Hastalıklardan Ari Resmi İşletme” sertifikası sahibi üreticiler  de toplantıda hazır bulundu. Oturumu yöneten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, projenin bugün gelinen noktasından oldukça memnun olduklarını ve hayvan hastalıkları sebebiyle morali bozulan üreticinin bu mücadele sayesinde yeniden motive olduğunu söyledi.

“YÜZLERCE HASTALIKTAN ARİ İŞLETMEMİZ OLACAK”

Lefkoşa bölgesi hayvancılarıyla buluşulan toplantıda ilk olarak söz alan Proje Ekip Lideri Vaidotas Kiudulas, gelinen aşamanın Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile Veteriner Dairesi’nin güçlü inisiyatifleri sayesinde olduğunu; hayvan üreticilerinin de sürece dahil olarak özel veteriner hekimlerin çalışmaları ile başarıya ulaşıldığını belirtti. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben ise projenin birinci tur sonuçlarını üreticiler ile paylaşarak ülkedeki hayvan varlığının tamamının test edildiğini, %2’sinin sonuçlarının henüz kayıtlara geçmediğini, hayvan hastalık oranının ise yalnızca %1 seviyesinde olduğunu söyledi. Gelinen bu sevindirici aşamanın kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Ataben, “İlk günden itibaren hayvan üretcileri ve temsilcileriyle yakın işbirliği ve dayanışma içerisinde, Bakanlığımızın güçlü iradesi ve desteği sayesinde tam bir yıl önce başlatmış olduğumuz projemizde, çok kısa bir sürede laboratuva altyapımızı geliştirip özel veteriner hekimlerden hizmet alımını sağlayacak sözleşmeyi imzalayarak, laboratuvarda çalışacak olan personelimizin seçimini ve eğitimlerini tamamladık.  İlgili tüm ihale süreçlerini tamamlayarak malzeme alımlarımızı gerçekleştirdik. Gönüllü çiftliklerden başlattığımız projemizin, fiilen ilk uygulamalarına Ekim 2016’da başlayarak 6 ay gibi kısa bir sürede ülkemizdeki tüm hayvan varlığını hastalıklarla ilgili olarak kontrol ettik. Bilinmez durumda olan hayvan sağlığını bilinir ve tamamı kontrol edilmiş noktaya getirdik. Bunun başarı olduğunu bilmekle birlikte sonuçlardan duyduğumuz memnuniyetle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu anda onlarla andığımız hastalıklardan ari işletmelerimiz, yakın tarihte yüzlerle ve binlerle ifade edilecektir. Halihazırda 2017 yılı sonuna kadar uzatma süresi alan projemizin kesintisiz bir şekilde 2018-2019 yıllarını kapsayan iki yıllık devamı ile ilgili ihale sürecinin sürdüğünü burada müjdelemek isterim.” dedi.

 

“HEM İNANDIK HEM ÇOK ÇALIŞTIK; BİZİ BAŞARIYA ULAŞTIRAN BUDUR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu toplantıda yaptığı konuşmada Veteriner Dairesi’nin sorumluluğunda ve AB’nin katkılarıyla ülkemizdeki hayvan varlığının tamamının taranmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti ve bunu sağlayan ekipleri kutladı. Projede Bakanlık olarak bir ilke imza atıp, kamu-özel işbirliği yapılarak Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği’nden hizmet alındığını belirten Nazım Çavuşoğlu şunları söyledi: “Daha önce de, hiçbiri tamamlanmayan, hastalıkları eradike hedefiyle bazı çalışmalar yapıldı. Ama biz bu son girişimimiz ile çalışmalarımıza başladık;  projenin tüm aktörlerce sahiplenilmesini sağlayarak ve inisiyatif alarak bilinmez durumumuzu bilinir kıldık. Bakanlığımızın tüm kadroları hem bu işe gönülden inandı hem de çok çalıştı; başarımızın en önemli faktörü budur. Yarın gidecek olsak ülkemizde önemli bir iz bırakmış olacağız. Tarım sektörünü sürdürülebilir yapacak olan, desteklerin verimliliği arttıracak şekilde sağlanmasıdır. İnsanımız için hayal olarak görülen AB topraklarına ancak bu çalışmalar sayesinde ürünlerimizle ulaşabiliriz. Çok başarılı ülke veya kişi olarak tanımladıklarınızın bizden bir farkı yoktur. Unutmamalıyız ki onlar da çok çalışarak başarılı olmuştur.”

Previous Article LEFKOŞA BÖLGESİ HAYVAN ÜRETİCİLERİ VE YETİŞTİRİCİLERİ BİR ARAYA GELİYOR
Next Article İlk ve Öncü Olmaya Devam Ediyoruz
Print
1797

Kaza / Bölge Veteriner Daireleri

Girne Veteriner Dairesi
0392-8152110

Güzelyurt Veteriner Dairesi
0392-7142925

Lefkoşa Veteriner Dairesi
0392-2253551

İskele Veteriner Dairesi

0392-3712575

Geçitkale Veteriner Dairesi

0392-3733326

Gazimağusa Veteriner Dairesi
0392-3665335

Vadili Veteriner Dairesi
0392-3977551

Ziyamet Veteriner Dairesi
0392-3812106

İletişim


Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by DNN Corp
Back To Top