Kalite Yönetim Sistemi

Veteriner Dairesi Müdürlüğü, Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları, Kalite Yönetim Sistemi’ni TS EN ISO/IEC 17025 “Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar” standart şartlarına uygun olarak, müşteri, yasal, belgelendirme kuruluşları ve kurum kültüründen kaynaklanan ihtiyaçlara cevap verecek şekilde kurmuştur.

Veteriner Dairesi Müdürlüğü, Yönetim Sisteminin geliştirilmesi, uygulanması ve etkinliğinin iyileştirilmesi için yeterli teknik ve idari kadroya sahip olup, Veteriner Dairesi Müdürlüğü Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları personelinin tamamı kalite yönetim sistemini uygulayabilecek şekilde eğitilmiş ve TS EN ISO/IEC 17025 standart şartlarına uygun olarak hazırlanmış politika ve prosedürlere uygun olarak çalışmaktadır.

VDM MTAL personeli, çalışmalarını Ulusal ve/veya Uluslararası standart veya tanımlanmış deney metotlarına göre, mümkün olan en kısa sürede ve yapılan işin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü ticari, mali ve diğer iç/dış baskı ve etkilerden uzak, yeterlilik, tarafsızlık, dürüstlük ve gizlilik ilkelerine bağlı olarak sürdürmektedir.

Tarafsızlık İlkesi:

Kuruluşumuz, deney faaliyetlerini tarafsız bir şekilde yürütmek için tarafsızlığını koruyacak şekilde yapılandırılmış ve yönetilmektedir.

Üst yönetim tarafsızlığa bağlı kalacağını taahhüt eder. (Üst Yönetim Gizlilik ve Tarafsızlık Beyanı)

Faaliyetlerin tarafsız bir şekilde yürütülmesinden üst yönetim sorumludur ve tarafsızlığı tehlikeye düşürecek ticari, mali ya da diğer baskılara izin vermez.

Deney faaliyetlerinden veya ilişkilerinden ya da personelinin ilişkilerinden kaynaklanacak riskleri de kapsayan tarafsızlığı etkileyecek bütün riskler sürekli tanımlanır. Bir risk tespit edildiğinde ilgili prosedüre göre hareket edilerek risk ortadan kaldırılır veya önemsizleştirilir.

Faaliyetlerin tarafsız bir şekilde yürütülebilmesi için, personelin, yaptıkları işin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü ticari, mali ve diğer iç dış baskılardan ve bunlardan doğabilecek etkilerden uzak tutulmasını sağlamak amacı ile gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Personel kendilerine yapılan herhangi bir iç ya da dış baskıyı, bağlı oldukları birime ya da bu uygun olmadığında en üst birime bildirebilirler (Gizlilik ve Tarafsızlık Beyanı).

Gizlilik ilkesi;

Kurumumuz faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi süresince elde edilen veya oluşturulan bütün bilgilerin yönetiminden yasal yükümlülükler doğrultusunda sorumludur. Kamuya açık hâle getirmek istenen bilgi hakkında müşteriyi önceden bilgilendirilir. Bilginin müşteri tarafından kamuya açık hâle getirildiği veya laboratuvarla müşteri arasında anlaşma olduğu durumlar hâriç (ör. şikayetlere cevap verilmesi amaçlı), diğer tüm bilgilerin özel bilgi olduğu değerlendirilir ve bu bilgiler mahrem bilgi kabul edilir

Laboratuvarın gizli bir bilgiyi açıklamaya, kanunen zorunlu olduğu veya sözleşmeden kaynaklı olarak yetkili kılındığı durumlarda, kanunen yasaklanmadıkça, müşteri ya da ilgili şahıs, açıklanacak bilgi konusunda haberdar edilir.

Müşteri dışındaki (ör. şikayetçi, düzenleyici merciler) kaynaklardan elde edilen müşteri hakkındaki bilgiler, ve bu bilgilerin sağlayıcısı (kaynak) gizli tutulur ve kaynak tarafından onaylanmadığı müddetçe müşteriyle paylaşılmaz.

Yasal olarak gereken haller dışında; komite üyeleri, yükleniciler, dış kuruluş personeli veya laboratuvar adına faaliyet gösteren şahıslar da dâhil tüm çalışanların, laboratuvarın faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sırasında elde edilen ya da oluşturulan tüm bilgileri gizli tutması için gerekli önlemler alınır.

Gizliliğin korunması konusunda; personel ve üst yönetim yazılı taahhütte bulunur (Üst Yönetim Gizlilik ve Tarafsızlık Beyanı, Gizlilik ve Tarafsızlık Beyanı, Gizlilik Beyanı ve Çalışma Koşulları Taahhütü)

Veteriner Dairesi Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı binasında Sağlık Bakanlığı Devlet Laboratuvarı’nın da hizmet vermesinden ötürü Veteriner Dairesi genelde TS EN ISO 17025 kapsamında çalışmasını etkileyecek olumsuzlukları bertaraf edip, özelde UGRL binasında kullanılacak olan ortak çalışma alanlarının, ortak kullanılacak cihazlarla ilgili şartlara ait düzenlemeler gizlilik şartlarının garanti altına alınabilmesi için Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan “Veteriner Dairesi UGRL Laboratuvarının Devlet Laboratuvarı Dairesi ile Ortak Kullanımına Dair Protokole” göre düzenlenir.

 

Kalite Yönetim Sistemine rehber olması ve temel oluşturması amacıyla Kurumun "Kalite El Kitabı" hazırlanmıştır. Kalite El Kitabımız, Veteriner Dairesi Müdürlüğü Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları;  Kalite Yönetimi Sistemi  prensip ve kurallarını içerir. Bu el kitabı TS EN ISO / IEC 17025 “Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” standardını temel olarak almaktadır ve bu standartta maddeler halinde belirtilen kriterlere göre yapılandırılmıştır. Kitabın her bölümü prosedür, talimat, form ve ekler gibi dokümanların oluşturulması için ana kaynak teşkil eder.

Kalite El Kitabı; VDM MTAL personeli için uyulması gereken bir rehber, yeni başlayan personel için bir eğitim aracı, yasal otoriteler ve müşteriler için bir tanıtım ve sunum kitabı niteliğindedir.

Kalite el kitabına ulaşmak için tıklayınız -Kalite El Kitabı  (VDM KEK/07.11.2016/R05/24.06.24)

KALİTE POLİTİKASI

Veteriner Dairesi, Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarları bütünsel olarak laboratuvar faaliyetlerini ve deney hizmetleri ile ilgili müşteri taleplerini, dürüstlük, tarafsızlık ve gizlilik prensiplerinden taviz vermeden, referans cihazların uluslararası izlenebilirliğini temin ederek, deneylerin güvenirliğini laboratuvarlar arası karşılaştırmalar yoluyla sürekli kılacak şekilde, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, müşterinin ihtiyaç duyduğu deney ve deney sonuçlarını hız - hata optimizasyonunu ihmal etmeksizin en doğru ve güvenilir şekilde gerçekleştirmek, bu kapsamdaki dokümante edilmiş prosedürleri anlamış ve uygulanabilen nitelikli personel ile TS EN ISO/IEC 17025 standardının gerektirdiği şartlara uyarak, laboratuvar yönetim sisteminin sürekli gelişim ve etkinliğini sağlamayı laboratuvar faaliyetlerindeki kalite politikası olarak benimsemiş ve sürdürmektir.

MİSYONUMUZ


Hizmet faaliyetlerimiz ile ilgili yeniliklerde lider olmak, bireysel ve kurumsal anlamda sürekli gelişmek, teknolojinin tüm imkânlarını çalışanlarına ve paydaşlarımıza sunmak, toplumsal değerlere sahip çalışma yaşamını sürdürmek, her zaman her koşul altında objektif ve bağımsız olmak, sunduğumuz hizmetlerin ülke menfaatlerine katma değer sağlar olmasını sağlamak ve her zaman örnek bir kurum olmak.
 

VİZYONUMUZ

Koşulsuz paydaş ve çalışan memnuniyeti felsefesini benimsemiş, hizmetlerinde öncü ve itibarlı referans bir kurum olmak.

Hizmet Kapsamı ve Faaliyet Alanı

Deney faaliyetleri TS EN ISO/IEC 17025 standartlarının şartlarını, müşterilerinin, düzenleyici mercilerin ve tanınırlık sağlayan kuruluşların gerekliliklerini karşılayacak şekilde gerçekleştirilir.

Kurumumuz, Akreditasyon Sertifikası ve ilgili kapsamına buradan ulaşabilirsiniz.

Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarlarının hizmet kapsamı ve faaliyet alanı kurumun resmi Web sitesinde de kamuya açık halde yayımlanan Muayene ve Analiz Listesinde belirtilmiş olup, akreditasyona dahil olan hizmet kapsamı  aşağıda belirtilmiştir.

EK-1 Kalite Sistemindeki Deney Faaliyetleri

Deneyi Yapılan Malzemeler / Ürünler

Deney Adı / Deney Kategorisi Ve Analit Özellikleri

Deney Metodu (Ulusal, Uluslararası Standartlar, İşletme-İçi Metotlar), Deney Tekniği / Ölçülen Özellik

Kan Serumu (Koyun,Keçi)

Maedi-Visna Virüsü’ne (Small Ruminant Lentiviruses-MVV) Karşı Oluşan Antikor Tespiti

ELISA (Enzyme –Linked Immunosorbent Assay) Yöntemi

WOAH, Manual of Diagnostic tests and Vaccines for Terrestrial Animals, Bölüm 3.8.2

Kan Serumu  (Sığır, Koyun, Keçi ve Domuz)

Şap HAstalığıVirusu'nun (FMDV) Yapısal Olmayan Proteinlerine (NSP) karşı Oluşan Antikorların Tespiti

ELISA

WOAH, Manual of Diagnostic tests and Vaccines for Terrestrial Animals, Bölüm 3.1.8
Kan Serumu ve/veya Kan plazması  (Sığır)

Sığırların Enzootik Löykozis Virusu'na (Enzootic Bovine Leukemia Virus-BLV) karşı Oluşan Antikorların Tespiti

c-ELISA

WOAH, Manual of Diagnostic tests and Vaccines for Terrestrial Animals, Bölüm 3.1.3
Kan Serumu  (Sığır, Koyun, Keçi)

Mavidil Virusu'na (Bluetongue Virus-BTV) karşı oluşan Antikorların Tespiti

c-ELISA

WOAH, Manual of Diagnostic tests and Vaccines for Terrestrial Animals, Bölüm 3.4.9

Kan Serumu  (Sığır, Koyun, Keçi)

Brusellozis’in Teşhisi

RBPT

WOAH,  Manual of Diagnostic tests and Vaccines for Terrestrial Animals, Bölüm 3.1.4

Kan Serumu  (Sığır)

Brusellozis Antikor Teşhisi

ELISA (Enzyme –Linked Immunosorbent Assay) Yöntemi

WOAH, Manual of Diagnostic tests and Vaccines for Terrestrial Animals, Bölüm 3.1.4

Kan Serumu  (Sığır, Koyun, Keçi)

Brusellozis’in Teşhisi

CFT

WOAH, Manual of Diagnostic tests and Vaccines for Terrestrial Animals, Bölüm 3.1.4

Peynirler

Salmonella spp. Aranması

TS EN ISO 6579-1

Peynirler

Salmonella spp. Aranması

AOAC 2013.01

bioMerieux VIDAS UP SPT

Peynirler

Listeria monocytogenes spp. Aranması

AOAC 2013.11

bioMerieux VIDAS Listeria monocytogenes xpress (LMX)

Peynirler

Toplam Kuru Madde Tayini

TS EN ISO 5534

Peynirler

Toplam Yağ Tayini

TS ISO 3433

Peynirler

Toplam Tuz Tayini

İşletme içi Metot-TS ISO 1738 standardından modifiye edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizasyon ve Yönetim

Veteriner Dairesi Müdürlüğü yönetim sisteminin uygulanması, sürdürülmesi ve iyileştirilmesi de dahil görevlerini yerine getirmek ve yönetim sisteminden veya deney prosedürlerinden sapmaların oluşumunu tespit etmek ve bu tür sapmaları önlemek veya en aza indirmek için gerekli işlemleri başlatmak üzere diğer sorumluluklarına bakmaksızın, gerekli yetkilere sahip teknik ve idari personel ve kaynaklara sahiptir. Üst Yönetim gerekli kaynakları sağlamaktan sorumludur.

Deney faaliyetlerinin sonuçlarına etkisi olan, yönetim, uygulama veya doğrulama görevini yerine getiren bütün personelin sorumlulukları, yetkileri ve birbirleriyle olan ilişkileri Organizasyon şemasında ve Görev Tanımlarında tanımlanmıştır.

Veteriner Dairesi Müdürlüğü Organizasyon Şeması (Referans Doküman: VDM OŞ.01 Organizasyon Şeması) aşağıda verilmiştir. 

 

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by DNN Corp
Back To Top