Veteriner Dairesi Yetkilileri ve AB Uzmanları Karpaz Bölgesi Üreticileri ile Buluştu

Veteriner Dairesi Yetkilileri ve AB Uzmanları Karpaz Bölgesi Üreticileri ile Buluştu

Avrupa Birliği (AB) mali ve teknik desteği ile sürdürülün, Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi kapsamında; Veteriner Dairesi müdürü sn. Hüda Hüdaoğlu, Ziyamet Bölge Veteriner Dairesi yetkilileri ve Proje Ekibi; üreticilerin sorunlarını ve projenin ilerleyişini değerlendirmek üzere, Erenköy’de üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Hüdaoğlu, 2015 yılında başlayan ve dört yıldır sürdürülen proje kapsamında Bruselloz, Tüberküloz ve Enzootik Sığır Löykozu hastalıkları ile mücadele edildiğini ve önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Ülkenin ve Karpaz Bölgenin önemli hayvan hastalıklarından biri olan Bruselloz Hastalığının, ilk taramanın yapıldığı 2016 yılında; bölgesindeki 18 köyün, 14 dünde hastalığın saptandığı ve sürülerin %15’inde ve bireylerin hayvanların %4’dünde hastalık belirlendiğini söyledi. Üreticilerin duyarlılığı ve bölgede hizmet veren Veteriner Dairesi çalışmaları sayesinde hastalığın önemli ölçüde azaldığını belirtti.

Kaleburnu köyü dışındaki tüm köylerde Ocak-Şubat 2019 aylarında uygulanan hastalık tarama çalışmalarında; hastalık belirlenen köy sayısının 9’a ve enfekte sürü oranın %6, birey oranın ise %1,3 düştüğünün belirlendiğini kaydetti. Bu sonuçların çok önemli olduğunu vurgulayan Hüdaoğlu, Eradikasyon çalışmalarının kararlılıklar devam edilmesi halinde, bu yılsonuna kadar bölgedeki hastalığı çok önemli orandan azaltılacağının belirtti. Üreticilerin de programı desteklerinin önemli olduğunu belirten Hüdaoğlu, üreticiler ile birlikte hareket ederek, hem insan hem de hayvan sağlığını tehdit eden ve önemli ekonomik kayıplara neden olan Bruselloz Hastalığın eradike edilebileceğini belirtti.

Bu sonuçların çok olumlu olduğunu kaydeden proje ekip lideri sn. Vaidotas Kiudulas, üreticilerin ve Veteriner Dairesinin birlikte hareket ederek eradikasyon çalışmaların sürdürülerek hastalıkların ortadan kaldırılabileceğini belirtmiştir.

Üreticiler ise; proje hakkındaki görüşlerini ve kendi yaşadıkları sorunları dile getirerek, Veteriner Dairesi’nden ve Tarım Bakanlığı’ndan beklentilerini belirti. Bölgede hatalığın eradike edilmesine kararlılıkla sürdürmeye davam edeceklerine ve birlikte çalışarak hastalığın yok edileceğini belirttiler.

Previous Article Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi ile İlgi Bilgilendirme Toplantıları Düzenleniyor
Next Article HAYVAN HASTALIKLARI ERADİKASYON PROJESİ İLE İLGİ BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI SÜRÜYOR
Print
1576

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by DNN Corp
Back To Top