Veteriner Dairesi’nden Bruselloz Hastalığı Konusunda Üreticilere Uyarı
Veteriner Dairesi’nden Bruselloz Hastalığı Konusunda Üreticilere Uyarı

Veteriner Dairesi’nden Bruselloz Hastalığı Konusunda Üreticilere Uyarı

Veteriner Dairesi, karantina altındaki işletmelerdeki pozitif hayvanlar 30 gün içinde elemine edilmeli ve tekrar yeni testler yapılmalı. Kurallara uymayan üreticilerin tüm destekleri durdurulacak. Kurallara uymayan üreticilere Hayvan Sağlığı Yasası tahtında idari para cezası verilecek.

Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesinde Görev Almak İsteyen, Özel Veteriner Hekimlerin Dikkatine
Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesinde Görev Almak İsteyen, Özel Veteriner Hekimlerin Dikkatine

Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesinde Görev Almak İsteyen, Özel Veteriner Hekimlerin Dikkatine

Veteriner Dairesi tarafından Avrupa Birliği katkıları ile yürütülen, Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesinde görev almak isteyen özel veteriner hekimlere yönelik eğitim organize edilecektir. Proje kapsamında saha hizmetlerinde veya laboratuvar hizmetlerinde görev almak isteyen özel veteriner hekimler aşağıda ayrıntıları verilen spesifik eğitimlere katılması ve başarı ile tamamlaması gerekmektedir.

Eğitimleri başarı ile tamamlayan ve aşağıda belirtilen yetkilendirme koşullarını sağlayan hekimler; Veteriner Hizmetleri Yasası (5/2017) uyarınca saha hizmetleri (kulak küpesi takma, kan alımı ve tüberkülin testi uygulaması) ve laboratuvar hizmetleri alanlarında Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim Komisyonu tarafından yetkilendirilecektir. Yetkilendirme saha hizmetleri ve laboratuvar hizmetleri olarak ayrı ayrı yapılacaktır. Yetkilendirilen ve Bakanlık ile sözleşme imzalayan, yetkilendirilmiş veteriner hekimler 2023 yılında 5. turu uygulanacak Hayvan Hasatlıkları Eradikasyon Projesinde görev alabileceklerdir.

Proje kapsamında, laboratuvarda görev almak isteyen özel veteriner hekimlere yönelik, 27 Şubat-03 Mart tarihleri arasına 5 gün süreli “Bruselloz Teşhisine Yönelik Akredite Rose Bengal Plate Test ve Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim Hizmet Koşulları Eğitimi” (Ek 1) düzenlenecektir.

Saha hizmetlerinde (kan alımı ve tüberkülin uygulaması) görev almak isteyen hekimlere yönelik,  06-07 Mart tarihlerinde 2 gün süreli “Hayvan Tanımlama ve Kayıt, Kan Numunesi Toplanması,  Tüberkülin Test Uygulamaları ve Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim Hizmet Koşulları Eğitimi” (Ek 2) düzenlenecektir.

Konu ile ilgilenen veteriner hekimlerin en geç 17 Şubat 2023 tarihine kadar Ek 3’te belirtilen başvuru formunu doldurarak Veteriner Dairesi müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Konu ile ilgi ayrıntılı bilgi için; Veteriner Dairesi (22 53 551) personeli Burak İnce (dahili 126) ve Veysel Hacıoğlularına (dahili 124) ulaşabilirsiniz. 

Veteriner Dairesi Müdürlüğü'nden Duyurulmuştur
Veteriner Dairesi Müdürlüğü'nden Duyurulmuştur

Veteriner Dairesi Müdürlüğü'nden Duyurulmuştur

Menşe adı olarak 12 Nisan 2021 tarihinde Avrupa Birliği tarafından tescil edilen hellimin, Avrupa Birliği’ne ticaretine imkan sağlayacak çalışmalar Veteriner Dairesi tarafından yürütülmektedir.

Bu çalışmalar çerçevesinde Veteriner mevzuatı tahtında yürütülen denetim süreçleri tamamlanarak tescilli hellimin üretiminde kullanılacak çiğ sütü üreten ve hayvan sağlığı, hayvan refahı ve gıda hijyeni konularında denetimi başarıyla geçen 5 küçükbaş ve 6 büyükbaş çiftliğine “Güvenli Birincil Üretim Sertifikası” verilmiştir.

 

Güney Kıbrıs’ta Belirlenen Kuş Gribi Vakaları ile İlgili Basın Açıklaması
Güney Kıbrıs’ta Belirlenen Kuş Gribi Vakaları ile İlgili Basın Açıklaması

Güney Kıbrıs’ta Belirlenen Kuş Gribi Vakaları ile İlgili Basın Açıklaması

Güney Kıbrıs Veteriner Hizmetleri tarafından 26 Kasım 2022 tarihinde Mağusa Belgesindeki (Güney Kıbrıs) iki adet su kuşu işletmesinde Kuş Gribi (Tavuk Vebası, Avian İnfluenza) vakası belirlendiği açıklandı. Yapılan açıklamada etkilenen işletmelerde ve çevredeki kanatlı işletmelerinde gerekli önlemlerin alındığı belirtilmiştir.

Tavuk, hindi gibi evcil kanatlı hayvanlarda yüksek oranda ölüm meydana getiren ve insanlara da bulaşabilen hastalık son yıllarda hem evcil kanatlı hayvanlarda hem de yabanıl kuşlarda birçok ülkede görülmektedir. Özellikle hastalığın yayılmasında göçmen kuşlar önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde önemli göçmen kuş göç rotası üzerinde bulunduğundan risk altındadır.

Adamızda görülen hastalıktan kendimizi ve kümes hayvanlarımızı korumak için aşağıda belirtilen önemleri alınması gerekmektedir.

Özellikle Mağusa bölgesindeki ve sulak alanlara yakın bölgedeki kanatlı hayvan yetiştiricilerinin tüm kümes hayvanlarını kapalı alanlarda tutması;

Kanatlı kümes hayvanların, yabani kuşlar ile temasının engellenmesi için gereken önlemlerin alınması;

Yemliklerin ve sulukların kapalı alanlarda bulunması ve diğer hayvanların ulaşmayacağı yerlerde olması;

Kümeslerin gerekli temizliklerinin sürekli yapılması ve hijyen önlemlerinin alınması;

Kümeslere girerken ve hayvanlar ile temas ederken koruma amaçlı maske, eldiven gibi bireysel önlemlerin alınması;

Özellikle çocukların ve diğer insanların kümes hayvanları ile temasının engellenmesi;

Yabani kuşlar ile teması olan avcıların ve kuş gözlemcilerin ölü bulunmuş yabani kuşlar ile temas etmemesi ve;

Hem evcil hayvanlarda hem de yaban kuşlarında gözlenen yüksek miktarda ölümlerin vakit geçirmeden aşağıda belirtilen iletişim adreslerinde Veteriner Dairesine bildirilmesi hastalıktan korunmak ve bulaşın durdurulması için önemlidir.

RSS
135678910Last

Kaza / Bölge Veteriner Daireleri

Girne Veteriner Dairesi
0392-8152110

Güzelyurt Veteriner Dairesi
0392-7142925

Lefkoşa Veteriner Dairesi
0392-2253551

İskele Veteriner Dairesi

0392-3712575

Geçitkale Veteriner Dairesi

0392-3733326

Gazimağusa Veteriner Dairesi
0392-3665335

Vadili Veteriner Dairesi
0392-3977551

Ziyamet Veteriner Dairesi
0392-3812106

İletişim


Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by DNN Corp
Back To Top